Půlmaraton Praha 2008 (část 3 – trocha statistiky)

Můj diplomPoslední část půlmaratonské trilogie věnuji několika postřehům z cíle a především statistikám mých mezičasů.

Po doběhnutí Půlmaratonu jsem chvíli moc nevnímal okolí. Když jsem se trochu vydýchal, tak jsem pokračoval prostorem cíle k občerstvovačce. Na krk jsem dostal medaili, vzal jsem si pomeranč a jablko a hned jsem zamířil ke stánku, kde se vracely čipy, které měřily čas. Abych to vysvětlil – na rubové straně startovního čísla byl pod igelitem přilepený malý čip, který měli pořadatelé spárovaný s mými údaji. A při proběhnutí startem, cílem a třema mezičasy díky tomu zaznamenali můj přesný čas. Podobný princip, jako kdybyste odešli z obchodu se zbožím, na kterém je bezpečnostní čip. 🙂

Díky tomu, že jsem byl v cíli relativně brzy, jsem ani nečekal frontu. Čip mi vyřízli z igelitu a dostal jsem zpět zálohu 400 Kč. Fronta dokonce nebyla ani u stánku s vyrýváním jména a času do medaile, ale jak jsem zjistil, neměli zatím k dispozici časy závodníků, takže jsem si došel za Lubošem a Soňou pro batoh (do zázemí závodu se mnou nemohli), poděkoval jsem za podporu. Zapnul jsem si mobil a dostal na něj SMSku se svým cílovým časem 1.38.49. Nechat si vyrýt svůj výkon na medaili jsem zašel až poté. To už se bez fronty neobešlo. A pak jsem se krokem nemocného starce vydal na metro a domů 🙂

Doma jsem si pustil přenos závodu, který jsem si nahrál. Mohl jsem se tak podívat na výkony Keňanů, které jsem za celou dobu závodu ani nespatřil. Byli prostě o půl hodiny rychlejší, no 😛 V půl šesté mi e-mailem přišla tabulka s mými mezičasy a odkazem na diplom, který nefungoval. Přetížený server, diplom chce každý. Šlo to až v neděli večer.

V neděli mě bolely úpony po stranách kolenou, v pondělí svaly na nohou a v úterý už jsem cítil jen únavu. Trvalé následky snad nemám.

Statistiky

Na medaili mám vyrytý čas 1.35.52, ale podle oficiálních výsledků jsem doběhnul za 1.35.53, o vteřinu později. Asi proběhly nějaké drobné korekce.

Tohle je tabulka mých mezičasů:

Stanoviště Celkově Úsek Pořadí
čas min/km skutečný čas čas min/km muži kat. AMm
5 km 0.24.54 4,58 0.21.58 0.24.54 4,58 1129 446
10 km 0.47.39 4,45 0.44.43 0.22.45 4,32 864 346
15 km 1.10.35 4,42 1.07.39 0.22.56 4,35 811 337
Cíl 1.38.49 4,41 1.35.53 0.28.14 4,37 706 290

Celkově jsem doběhnul 743., mezi muži jako 706. a v kategorii AMm 290. (Pokud někdo víte, co to je kategorie AMm, budu rád, když mi dáte vědět, třeba v komentářích.) Nejrychlejší byl Eliah Muturi Karanja z Keni v čase 1.02.08, z 5800 registrovaných závodníků doběhlo v limitu tří hodin 4243 lidí. To znamená, že jsem byl (s přimhouřením oka) v první desetině doběhnuvších a to je pěkný výsledek, mám ze sebe radost. Pozice se počítá bez ohledu na to, kdy závodník vystartoval. Pokud poběžím i příští rok, půjdu na startu víc dopředu 🙂

A ještě perlička na závěr – když jsem se hledal na oficiálních fotkách, tak jsem zjistil, že fotograf stál někde poblíž Soni a Luboše a tak tam mám taky ten škleb 😀 Viz marathon-photos.com.

Související: Zítra běžím Půlmaraton, Půlmaraton Praha 2008 (část 1 – před závodem), Půlmaraton Praha 2008 (část 2 – závod)

2 odpovědi na “Půlmaraton Praha 2008 (část 3 – trocha statistiky)”

  1. Ahoj!
    Se zaujetím jsem přečetla tvé články o půlmaratonu. jak dlouho běháš? Máš nějaký tréninkový systém? Já běhám teprve od března 08 a čistě jen pro radost. Ale téměř denně. Začala jsem na 2km, ale teď dám 10km vcelku bez problémů za cca 1 hodinu. Chtěla bych na jaře zkusit půlmaraton – ale samo bez snahy o čas. Zatím je výzva i ta vzdálenost. : )) Chtěla bych na tom začít dělat, ale nevím jak. Abych to nepřehnala. Taky běhat denně 10km je nemožný, neb mám fyzicky náročnou práci. Běhám denně 5km v silně kopcpvitým terénu. Poradíš mi?
    Jen NE fitko!!! Tam mě nikdo nedostane – lavička v parku je taky dobrá : ).
    Dík a měj se super.

    Jo, je mi 31, jestli je to důležitý.
    Jana

  2. Ahoj Jano!
    Já běhám už dlouho, ale ne pravidelně 🙂 Jak píšu i tady, na půlmaraton jsem intenzivněji trénoval jen měsíc. Tenhle můj minitrénink spočíval v tom, že jsem každý týden běhal jednou přibližně 10 km v podobném terénu jako závod (po rovině a na asfaltu) a v tempu, kterým bych chtěl běžet půlmaraton (nebo spíš by se dalo říct, že jsem se snažil poznat, na jaké tempo mám) a jednou kratší vzdálenost, tak 4-5 km, ale v rychlém tempu. Kromě toho jsem týdně hrál hodinu a půl florbal. Rozhodně si nemyslím, že by to šlo jako trénink doporučit, protože jestli se u mě dá mluvit o nějakém sportovním talentu, tak to bude pro běh 😀
    Ze své přípravy na půlmaraton si pamatuju, že je všude spousta rad, jak trénovat na maraton, ale o poloviční vzdálenosti zdroje mlčí. Taky jsem hledal, čím bych se poučil a nakonec jsem studoval různé tréninkové plány na maraton s tím, že nemusím být na sebe tak tvrdý 🙂 Myslím si, že v rámci tréninku není nutné běhat celých 21 km. Možná je fajn jednou si to zaběhnout, aby člověk věděl, že na to skutečně má, ale jinak stačí trénovat kratší vzdálenost a potom si jen dobře rozvrhnout síly. Pokud s přehledem zvládáš uběhnout desetikilometrovou vzdálenost, tak to je v pohodě. Asi není dobré běhat denně – tělo by mělo mít možnost relaxovat, navíc jestli máš náročnou práci. Měsíc před závodem si pak dej pozor na životosprávu a správnou stravu (nutričně hodnotnou, minerály, vitamíny, sacharidy, ne moc tuků). A hlavně hodně pij (nealko 😀 )! Týden před závodem už jsem trénink výrazně uvolnil, dal jsem si jen pro nabytí zdravého sebevědomí pár kilometrů ve fitku na páse, kde jsem přesně mohl sledovat tempo, které jsem se chystal běžet při závodě. A jinak jsem se připravoval už jen psychicky, spánkem a jídlem.
    Ber tohle jako můj názor, rozhodně nejsem trenér a nebo zkušený půlmaratonový běžec 🙂 Sáhni po radách od odborníků – doporučil bych knížku Jak uběhnout maraton za 100 dní od Miloše Škorpila – můžeš si jí zdarma stáhnout na blogu Miloše Čermáka – http://extra.cz/blog/2008/02/chcete-bet-maraton-v-kvtnu-2008-v-praze.html a pokud se Ti bude líbit, tak si ji pak koupit v knihkupectví.
    Přeju hodně radosti z běhu! 😉
    Rado

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *